EKSTRAKT NGA KORNIZA KOMBËTARE E KUALIFIKIMIT, REGJISTRI I STANDARDEVE TË KUALIFIKIMIT
Lloji i kualifikimit: TEKNIK BUJQËSOR
Kodi i kualifikimit: 00073
Niveli i kualifikimit: 4
Lloji i kualifikimit: profesional
Sektori: Bujqësi, peshkim dhe mjekësi veterinare
Përshkrimi i kualifikimit:
Ky kualifikim i siguron studentit njohuri, aftësi dhe kompetenca për:
– operacionet kontrolluese për zbatimin e teknikave bazë në punë në prodhimin bujqësor, kopshtar, lulëzim, vreshtaria dhe frutikulturë;
– përgatitjen e duhur të makinerive bujqësore dhe materialeve për prodhim bimor;
– aplikimi i sistemeve për përpunimin e sipërfaqeve për prodhimin e kulturave bujqësore;
– aplikimi i metodave dhe teknikave të mbjelljes, mbjelljes dhe mbjelljes;
– aplikimi i masave për kujdesin e kulturave bujqësore;
– vjelja në kohë dhe korrekte e kulturave bujqësore;
– aplikimi i parimeve të prodhimit bujqësor organik dhe mundësive të kalimit nga prodhimi bujqësor konvencional në atë organik;
– organizimi i punës në prodhimtarinë blegtorale;
– zbatimin e teknologjive të përcaktuara për punë, kontrollin e kushteve kohigjienike dhe mikroklimatike në objektet për mbajtjen e kafshëve;
– kontrollin e kushteve të shëndetit dhe mirëqenies së kafshëve;
– kujdesi për prokurimin, ruajtjen dhe konsumin e foragjereve;
– kontrollin e masave të përcaktuara për ushqimin e të gjitha llojeve dhe kategorive të kafshëve;
– kontrolli i rendimentit, rritjes dhe ngarkesës së qumështit;
– monitorimi i të gjitha ndryshimeve të kafshëve gjatë prodhimit;
– kontrollin e kushteve për ruajtjen dhe mbajtjen e sigurt të produkteve të prodhimit blegtoral;
– planifikimi i numrit të punëtorëve, mbajtja e shënimeve për punën e punëtorëve dhe kontrollimi i cilësisë dhe sasisë së punës së kryer;
– pjesëmarrje në hartimin e një plani pune, marrjen e mostrave për analizën e produkteve blegtorale dhe foragjereve;
– marrjen e masave të duhura agroteknike në përputhje me rezultatet e analizave;
– mbajtjen e evidencës për arritjen e normave të punës, rezultatet e punëtorëve dhe makinerive;
– mbajtjen e regjistrit të kafshëve;
– mbajtjen e evidencës së prodhimit të kafshëve dhe zbatimin e parimeve të prodhimit blegtoral organik;
– operacionet kontrolluese për zbatimin e teknikave bazë gjatë punës me makineri bujqësore;
– kontrollin e përgatitjes dhe kontrollit të saktë të makinave lëvizëse, vetëlëvizëse dhe lidhëse për punë;
– funksionimin e llojeve të ndryshme të traktorëve dhe makinave korrëse;
– kontrollin e operacioneve të punës me makineri bujqësore;
– aplikimi i standardeve dhe rregullave gjatë transportit në bujqësi;
– shënimet e sakta në prodhimin dhe përdorimin korrekt të makinerive, pajisjeve dhe veglave në vendin e punës;
– mbrojtja e shëndetit dhe e mjedisit.
Tekniku bujqësor pas përfundimit të arsimit të mesëm do të mund të punojë në të gjitha degët e prodhimit bujqësor, si dhe do të mund të ushtrojë biznesin e tij, pra të punojë në fermën e tij.
KRITERET SPECIFIKE TË REGJISTRIMIT
Studentët me kohë të plotë dhe të pjesshme me arsim fillor të përfunduar ose trevjeçar nga kualifikimet tjera p.sh.;
– niveli 1 i fituar i Kornizës Kombëtare të Kualifikimeve (KKK) ose niveli 3 i KKK-së;
– të mos jetë më i vjetër se 17 vjeç, dhe nxënësi me nevoja të veçanta arsimore të mos jetë më i vjetër se 25 vjeç.
Një person që plotëson një nga kushtet e mëposhtme mund të regjistrohet si student me kohë të pjesshme:
– të jetë mbi 17 vjeç;
– të jetë në pushim mjekësor për një periudhë më të gjatë;
– se është dënuar me masë pedagogjike largim nga shkolla;
– të jetë në punë;
– në raste të tjera të përcaktuara nga Statuti i Shkollës.
SHËNIM: PËR REGJISTRIME TË DETAJUARA NË SHKOLLAT E MESME DHE DOKUMENTET E KUJTUARA NDIQNI KONKURSIN PËR REGJISTRIMIN E NXËNËSVE NË SHKOLLAT E MESME NË REPUBLIKA E MAQEDONISË SË VERIUT.